در اين طرح آزمايشی، 50 تا60 نفر از ساكنین واجد شرايط محلات مناطق منتخب (4، 6، 8، 10 و 17) پس از طی دوره های آموزشی مرتبط با بحران و مديريت آن شامل امداد و نجات، كمكهای اوليه، اطفاء حريق ...، گروه داوطلب واكنش اضطراری محله «دوام» را تشكيل می دهند.
ایجاد تشکل های کوچک، کارآمد و دانش محور در سطح محلات یکی از ضروریات کلانشهرهای بزرگ دنیا به شمار میآید. برای افزایش آمادگی شهروندان و ارتقاء ظرفیت مقابله به موقع و مؤثر میتوان تشکیلات مدیریت بحران را در رده محله و حتی پایینتر یعنی در سطوح همسایگی، خانوادگی و فردی فعال نمود. ایجاد گروههای داوطلب واکنش اضطراری محله، اقدام مهمی جهت توانمندسازی شهروندان در پاسخگویی و مقابله مناسب با اثرات ناشی از بلایای طبیعی میباشد. همچنین با ایجاد، سازماندهی و آموزش گروه های داوطلب واکنش اضطراری میتوان ابزار مهم و مؤثری را جهت افزایش توان مقابله با حوادث در سطح شهر در اختیار مدیران قرار داد. دفتر مديريت بحران محله، در محله های شهر تهران براي اجراي پروژه تشكيل گروههای داوطلب واكنش اضطراری «دوام» ايجاد گرديده است. اين دفتر تحت نظر دبير شوراياری محله كه در اين پروژه دبير دفتر مديريت بحران می باشد، اداره میگردد. فاز اول پروژه تشكيل گروه های واكنش اضطراری در محلات شميران نو، بريانك، يوسف آباد، نارمك غربی، ابوذر غربی اجرا گرديد، پس از اخذ بازخورد نتايج پروژه به شوراي اسلامی شهر تهران ارائه گرديد و بر اساس مصوبه 94 جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر تهران در تاريخ 3/2/87 تعميم و گسترش پروژه در كليه محلات شهر تهران ظرف مدت 4 سال در دستور كاری اين سازمان قرار گرفت.
هدف
هدف نهایی این پروژه، تقویت ظرفیت ساکنین محلات (تحت پوشش هر منطقه) در زمینه آمادگی، واکنش و بازسازی پس از حوادث، جهت کاهش مخاطرات از طریق ایجاد و مرتبط نمودن ظرفیت مقابله ساکنین محلی و سپس برقراری ارتباط این شبکه ارتباطی با دفاتر ستادهای مدیریت بحران مناطق و در نهایت سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران می باشد. درجهت تحقق این هدف عمده فعالیت هایی که در این پروژه انجام می گیرد سازماندهی، آموزش و تجهیز داوطلبان محلی می باشد.
دامنه
دامنه این پروژه، تشكيل گروه های داوطلب واكنش اضطراری محلات، در 370 محله شهر تهران می باشد. در مرحله پايلوت 5 محله انتخابی درمناطق 4، 6، 8، 10 و 17 با همکاری مسئولین هماهنگی، شورایاران، سازمان های مسئول آموزش اجرا گرديد. بیانیه مشترک دوام به منظور ایجاد درک مشترک از مفهوم طرح و ضرورت اجرای پروژه میان کلیه تصمیم گیران، تأثیرگذاران، همکاران و ذینفعان پروژه بیانیه ای به شرح زیر تهیه و تدوین گردید: تشکیل، سازماندهی، آموزش و تجهیز گروههای داوطلب مردمی در محلات منتخب شهر تهران جهت افزایش آمادگی برای کمک رسانی سریع در 72 ساعت اولیه پس از وقوع حوادث تا رسیدن نیروهای مسئول، با هدف نجات جان شهروندان و کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از بحران.
چشم انداز تصمیم گیران
چشم انداز مشترک تصمیم گیران و مدیران پروژه، واگذاری کلیه فعالیتهای اجرایی اعم از فراخوان، جذب داوطلبان، آموزش، تجهیز و سازماندهی گروه های محلی (در 370 محله) به مسئولین هماهنگی ستادهای مدیریت بحران مناطق، جهت تمرکززدایی مسئولیت ها در سازمان و استفاده از توان افراد داوطلب آموزش دیده و سازماندهی شده محلات برای کمک رسانی سریع می باشد.