به گزارش روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، این نشست با حضور وزرای بهداشت و تعاون، شهردار تهران، رئیس کمیته امداد، معاون اجتماعی شهردار تهران، رئیس سازمان مدیریت بحران، رئیس سازمان بهزیستی و نمایندگان دستگاههای اجرایی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، ضمن خوشامدگویی به حاضران، با اشاره به جایگاه قانونی سازمان مدیریت بحران تهران در امر هماهنگی، به تشریح ساختار و وظایف این سازمان پرداخت و تأکید کرد که نقش محوری سازمان در بحرانهای غیرنظامی، هماهنگی بین دستگاهها برای اجرای صحیح مأموریتهای ذاتی هر نهاد است.
نصیری با اشاره به تبعات حملات اخیر، از ایجاد سازوکارهایی برای رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان خبر داد و افزود: حدود تعدادی از ساختمان مسکونی دچار آسیب شدهاند. مقرر شد ایمنی این ساختمانها توسط سازمان نظام مهندسی بررسی شود و گروههای جهادی متشکل از ۵ نفر به نام گروه حامی، با همکاری شهرداری ضمن دلجویی از مردم به بررسی ابهامات آنها در زمینه موضوعات رسیدگی بپردازند.
وی با اشاره به استقرار چادرهای امدادی در محل حادثه افزود: پس از ارزیابی اولیه، بنیاد مسکن وارد فرآیند برآورد خسارت و بازسازی خواهد شد.
وی اعلام کرد: بهمنظور اسکان اضطراری خانوادههای آسیبدیده، از ظرفیت هتلها تا دو هفته استفاده خواهد شد و سپس روند بازسازی آغاز میشود.
در این جلسه همچنین پیشنهاد شد که طرح قرارگاه ایران با هدف ایجاد سازوکار چندلایه، تقویت مشارکت محلی و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در سطح محلات، بهعنوان الگویی فراگیر در سطح کشور دنبال شود.
احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با تأکید بر فعالسازی سرای محلات، خانههای بهداشت و دیگر مراکز اجتماعی، بر نقش محوری محله در تقویت نظام حمایت اجتماعی کشور اشاره کرد.
سید مرتضی بختیاری رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) با اشاره به تجربیات موفق محلهمحور، از همراهی خیرین، مساجد و سازمانهای مردمنهاد در ارائه خدمات رایگان به آسیبدیدگان خبر داد و گفت: مردم باید محور اجرای طرح باشند و ما در نقش پشتیبان عمل کنیم.
در ادامه، گزارشی از اقدامات حمایتی و اجتماعی قرارگاه ایران ارائه شد. در این گزارش بر تقسیم کار شفاف میان نهادهای حاکمیتی و مردمی، حذف بروکراسی اداری، توجه ویژه به گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان، سالمندان، زنان سرپرست خانوار و معلولان تأکید شد.
محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به ضرورت تدوین پروتکلهای علمی و هماهنگی ملی، بر اهمیت آموزش همگانی، تقویت پدافند غیرعامل و رفع کمبود پناهگاهها تأکید کرد. وی افزود: پیشگیری مؤثر میتوانست از وقوع بسیاری از آسیبها جلوگیری کند. اگر هماهنگیها از پیش انجام شده بود، ابعاد آسیبها محدودتر میشد.
علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز با تأکید بر ضرورت ارتقاء نقش شهروندان در ایمنی شهری، بر استفاده از ظرفیت پارکهای شهری بهعنوان «پارکهای زندگی» تأکید کرد و افزود: شهر تهران باید به سمت ایجاد زیرساختهای خدماتی و پناهگاهی در قالب رویکردی نو حرکت کند. گسترش خانههای سلامت و اورژانس محلهای در این راستا میتواند مورد توجه قرار گیرد.
همچنین محمدامین توکلیزاده، معاون اجتماعی شهرداری تهران، با ارائه گزارشی از شیوهنامه قرارگاه ایران، از تلاش برای یکپارچهسازی دستورالعملهای خدمات حمایتی و امدادی خبر داد و اظهار داشت: نظامنامه محلات تدوین و هیأتامنای محلی برای تصمیمگیری تعیین شدهاند. شیوهنامه جدید میتواند الگوی عملیاتی مناسبی برای کل کشور باشد.
در ادامه میثم افشار، دبیرکل جمعیت هلال احمر، با اشاره به اهمیت وحدت فرماندهی در بحرانها، بر کاهش نارضایتی و تقویت انسجام اجتماعی تأکید کرد و خواستار استفاده بیشتر از ظرفیت داوطلبان و خانههای هلال شد.
نماینده سازمان تبلیغات اسلامی نیز با اشاره به ظرفیتهای معنوی و اجرایی مساجد، خواستار بهرهگیری هدفمند از این ظرفیتها در مدیریت بحران شد.
در پایان، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواستار تدوین دو شیوهنامه اجرایی برای گسترش حمایتهای اجتماعی شد و تصریح کرد: ایران در یکی از پیچیدهترین جنگهای معاصر پیروز شده، اما نباید از نقاط ضعف غفلت کنیم. تقویت نهاد محله همچون خانواده، میتواند بنیان حمایت اجتماعی را گستردهتر کند.

