ویژه پایش و ترجمه روزانه تجربه ها، توصیه ها و اقدامات بین المللی برای مقابله با ویروس کووید 19
آیا واکسنهای فایزر، مدرنا و آسترازنکا در برابر سویه جدید محافظت ایجاد میکند؟
در حال حاضر پاسخ ساده این است که این واکسنها به احتمال زیاد حفاظت لازم را ایجاد خواهند کرد اما هیچکس به طور قطع به این موضوع اطمینان ندارد. این سویه در افراد واکسینه شده و واکسینه نشده آفریقای جنوبی شناسایی و به گفته کارشناسان ابتلا به آن باعث خستگی شدید اما بیماری خفیف میشود.
به گفته تونی کانینگهام، ویروسشناس موسسه وست مید(Westmead) استرالیا، دانشمندان در سراسر جهان دنبال این هستند که آیا آنتیبادیهای محافظ در واکسنهای مورد استفاده به اندازه کافی در برابر این سویه مقاوم است یا خیر.
پروفسور کانینگهام ادامه داد: من شک دارم که واکسنهای فایزر، مدرنا و آسترازنکا مورد استفاده در استرالیا بیماری شدید سویه اُمیکرون را پوشش دهد چون به وضوح مشاهده شده این سویه کسانی که واکسینه شدهاند را هم آلوده میکند. البته نباید از یاد برد که ما فقط به مقدار کمی آنتیبادی برای محافظت در برابر این بیماری شدید نیاز داریم.
نظر دانشمندان چیست؟
پل کلی، یک کارشناس ارشد پزشکی، در این خصوص گفت: هماکنون دانشمندان در حال انجام تستهای آزمایشگاهی برای تعیین میزان کارایی واکسنهای فعلی در برابر سویه جدید هستند.
پروفسور کلی گفت: این ویروس از اولین مرتبهای که در استرالیا تشخیص داده شد، گسترش خود را آغاز کرده است؛ بنابراین میتوان در سطح بینالمللی آزمایشهای مزبور را انجام داد.
کاترین بنت، اپیدمیولوژیست دانشگاه دیکین نیز در این زمینه گفت: دانشمندان در حال تجزیهوتحلیل نرخ عفونت ناشی از ابتلا به این ویروس در آفریقای جنوبی و سایر کشورهای آفریقایی برای تعیین میزان آلودگی بین افراد واکسینه شده و واکسینه نشده هستند. یکی از مشکلات فعلی درصد پایین افراد واکسینه شده در منطقه آفریقاست.
در آفریقای جنوبی، جایی که به گفته او بیشتر فعالیتهای اپیدمیولوژیک در حال انجام است، نرخ واکسیناسیون حدود ۲۴.۱ درصد برای کل جمعیت است.
پروفسور بنت تاکید کرد: در حال حاضر برای نتیجهگیری برخی موارد خیلی زود است.
وی افزود: ۲ فرد آلوده به این ویروس زمانی که که از آفریقا وارد استرالیا شدند، کاملا واکسینه بودند. در حال حاضر روشن است که واکسنها در مقابل سویههای دیگر به ویژه برای بیماریهای شدید مقاومت ایجاد میکند. من تصور میکنم باید به واکسنها اطمینان داشت.
عقیده سازندگان واکسن در مورد سویه اُمیکرون چیست؟
سازندگان واکسن مانند فایزر و مدرنا روی چیزی کار میکنند که برخی از واکسنهای نسل بعدی را برچسبگذاری میکند. این واکسنها تحت عنوان mRNA میتواند انواع خاص ویروس کرونا مانند اُمیکرون را که در گردش است، هدف قرار دهد.
پروفسور بنت اظهار کرد: طبق گفتههای شرکتهای تولیدکننده واکسن تا اوایل سال آینده تولید واکسنها تنها چند هفته طول میکشد. این موضوع یکی از نقاط قوت فناوری mRNA است. انتظار میرود اخبار بیشتری در مورد اثربخشی واکسنهای کنونی در برابر سویه جدید بشنویم.
پروفسور کانینگهام نیز در این باره تصریح کرد: اگر واکسنهای فعلی کارآمد باشد و اُمیکرون سویه غالب در جهان نشود، تولید واکسن جدید برای هدف قرار دادن آن هیچ فایدهای ندارد.
توسعهدهندگان واکسن از جمله گروه وی در موسسه وستمید در حال کار روی واکسنهای نسل بعدی خود هستند که در برابر انواع مختلف این ویروس مقاوم است.
وی میگوید: این تقریبا شبیه همان کاری است که دانشمندان تلاش میکنند برای تولید واکسن جهانی آنفلوآنزا انجام دهند.
دانشمند بریتانیایی که تحقیقات زیربنای واکسن آسترازنکا را رهبری میکند در اینباره خاطرنشان کرد: در صورت نیاز میتوان واکسن جدیدی را علیه سویه جدید ساخت.
پروفسور اندرو پولارد، مدیر گروه واکسن آکسفورد، اظهار کرد: واکسنهای موجود باید علیه سویه جدید کارایی داشته باشد اما نتیجه قطعی این موضوع تنها پس از انجام تحقیقات بیشتر در هفتههای آینده آشکار خواهد شد. بعید است یک بیماری همهگیر در جمعیت واکسینه شده مانند سال گذشته(با نوع دلتا) رخ دهد اما در صورت لزوم فرآیند تولید واکسن جدید به طور فزایندهای به خوبی انجام میشود و اگر به آن نیاز باشد، میتوان آن را به سرعت تولید کرد.
نکته کلیدی در این ماجرا این است که آدمیان باید باهوشتر از ویروس در حال حرکت باشند.
شدت بیماری سویه اُمیکرون چه میزان است؟
به گفته پروفسور کانینگهام یکی دیگر از عواملی که دولتها و سازمان جهانی بهداشت باید آن را ارزیابی کنند، شدت بیماری اُمیکرون است.
وی گفت: آنچه تاکنون مشاهده شده، این است که تا مقطع فعلی اُمیکرون بیماری خفیفتری به نظر میرسد.
پل کلی خاطرنشان کرد: تجزیهوتحلیل های اولیه نشان داد در مقایسه با سویههای قبلی، اُمیکرون یک بیماری نسبتا خفیف است اما نباید از یاد برد که آمار مبتلایان قطعی و مشکوک فقط چندصد نفر بوده است. در واقع تنها زمانی که مبتلایان بیشتری مشاهده شود، میتوان شدت این بیماری را ارزیابی کرد. تاکنون روشن شده اُمیکرون هنوز همان سارس کوو ۲ است و ویروس جدیدی نیست.
سویه جدید ویروس کرونا و تمهیدات ایران
سازمان بهداشت جهانی روز جمعه سویه ۱.۱.۵۲۹ B. کروناویروس را بهعنوان سویه نگرانکننده طبقهبندی کرد و آن را امیکرون (Omicron) نامید. در طبقهبندی انواع کرونا ویروس نوعی که با افزایش قابلیت انتقال، عفونت یا مقاومت در برابر واکسنها همراه باشد در گروه سویههای نگرانکننده قرار میگیرد.
سازمان بهداشت جهانی گفت: «این نوع ۱.۱.۵۲۹ B. دارای تعداد زیادی جهش است که برخی از آنها نگرانکننده هستند. شواهد اولیه حاکی از افزایش خطر ابتلا به عفونت مجدد با این سویه در مقایسه با سایر سویههای نگرانکننده است».
این سازمان خاطرنشان کرد: به نظر میرسد تعداد موارد ابتلا به نوع امیکرون تقریبا در تمام استانهای آفریقای جنوبی در حال افزایش است.
سازمان بهداشت جهانی از کشورها خواسته است که تلاشهای نظارت و توالییابی را برای درک بهتر انواع سارس-کوو-۲ در گردش افزایش دهند همچنین از دولتها خواسته است که توالیهای کامل ژنوم و ابردادههای مرتبط را به یک پایگاه داده در دسترس عموم ارسال کنند.
از کشورها خواسته شده است که اولین موارد یا خوشههای مرتبط با این سویه را گزارش کنند. تحقیقات میدانی و تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی نیز باید در صورت وجود ظرفیت و با هماهنگی جامعه بینالمللی انجام شود.
این سازمان از مردم درخواست کرد تا اقدامات لازم را برای کاهش خطر ابتلا به کووید-۱۹ انجام دهند و تمام پروتکلها ازجمله واکسیناسیون را رعایت کنند.
نوع ۱.۱.۵۲۹ B. ولین بار در ۲۴ نوامبر در آفریقای جنوبی شناسایی شد و سازمان بهداشت جهانی اظهار کرد که وضعیت اپیدمیولوژیک این منطقه با سه پیک مشخص شده است و آخرین آنها عمدتا نوع دلتا بود.
سازمان بهداشت جهانی در مورد وضعیت آفریقای جنوبی گفت: در هفتههای اخیر، همزمان با شناسایی نوع.۱.۱.۵۲۹ . B موارد ابتلا به شدت افزایش یافته است و اولین عفونت تایید شده ۱.۱.۵۲۹ . B از نمونهای بود که در ۹ نوامبر ۲۰۲۱ جمعآوری شد.
جو فاهلا، وزیر بهداشت آفریقای جنوبی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: دانشمندان هیچ مدرکی مبنی بر ایجاد بیماری شدید این نوع پیدا نکردهاند.
وی همچنین تاکید کرد که تاکنون هیچ مدرک علمی در مورد افزایش تهاجمی نوع ۱.۱.۵۲۹. B گزارش نشده است.
فاهلا خاطرنشان کرد: هنوز خیلی زود است که بگوییم نوع جدید کووید-۱۹چگونه رفتار خواهد کرد.
از طرفی یک کارشناس کووید گفت: این فوقگونه جدید میتواند چنان خطری برای واکسنها ایجاد کند که جهان با یک «همهگیری کاملا جدید» مواجه شود.
دکتر دیوید نابارو، فرستاده ویژه سازمان بهداشت جهانی گفت: این نوع یک تهدید جدی است زیرا گستردگی آن با ۳۲ جهش نشان میدهد که ظرفیت بیشتری برای فرار از مصونیت واکسنها دارد.
وی افزود: به نظر میرسد، این ویروس ظرفیت بیشتری برای فرار از دیوار دفاعی بدن خواهد داشت که همه ما در نتیجه واکسیناسیونهایی دریافت کردهایم و این مورد نگرانکننده است زیرا بازگشت به عقب و شروع دوباره مقابله با یک بیماری همه گیر جدید را نشان میدهد.
چندین کشور به دلیل ظهور سویه جدید محدودیتهایی برای سفر اعمال کردهاند؛ بریتانیا، آفریقای جنوبی و پنج کشور دیگر (بوتسوانا، لسوتو، اسواتینی، زیمبابوه و نامیبیا) را در فهرست قرمز قرار داده است تا از ورود گونه جدید کووید به این کشور جلوگیری کند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تمهیدات ایران برای جلوگیری از ورود جهش جدید ویروس کرونا به کشور را تشریح کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدمهدی گویا، گفت: این سویه جدید کرونا اگر منتشر شود با نگرانی که در این رابطه وجود دارد ممکن است برخورد با آن سخت باشد. چند هفته طول میکشد تا شخصیت سویه جدید کرونا با جهشهایی که داشته مشخص شود تا بتوان با قطعیت نظر داد.
وی افزود: فعلا شواهد نشان داده است که باید عوارض شدیدتری در پی داشته باشد به همین دلیل ما هم تمهیدات ویژه به کار گرفتیم.
او تاکید کرد: به افرادی که قصد مسافرت به آفریقای جنوبی، بوتسوانا، نامیبیا، زیمبابوه، لسوتو و اسواتینی را دارند توصیه میکنم سفر خود را به تاخیر بیاندازند. ما همه اطلاع رسانیها را در فرودگاه و تمام مرزهای زمینی، هوایی و دریایی در اختیار میگذاریم یعنی بدون آگاهی از کشور خارج نخواهند شد.
گویا با تاکید بر اینکه نهایت سختگیری اعمال خواهد شد، اظهار کرد: ما پرواز مستقیم از این کشورها نداریم و اعلام کردیم برای ورود فرد غیر ایرانی از این کشورهای یاد شده به ایران ممانعت ایجاد خواهیم کرد و ایرانیانی هم که میخواهند مسافرت داشته باشند تا دو نوبت تست PCR منفی نداشته باشند باید در مبادی مرزی در قرنطینه بمانند. حتی ممکن است فردی تا ۱۴ روز در قرنطینه مرزی بماند. این اطلاع رسانی ها به مردم و سفارتخانههای ما در این کشورها انجام میشود.
وی افزود: تمام توصیههای بهداشتی برای این سویه جدید هم موثر است.
کرونا خودکشی نمیکند
چندی پیش دانشمندان ژاپنی اعلام کردند جهش جدیدی در کرونا رخ داده که میتواند منجر به نابودیش شود. محققان موسسه ملی ژنتیک ژاپن و دانشگاه نیگاتا اعلام کردند در حال بررسی یک جهش در ژن Nsp14 هستند که میتواند ترمیم ویروس را مختل کند و این جهش به ضرر ویروس کرونا تمام شود. محققان دیگری هم عنوان کردهاند که کرونا در حال ضعیفشدن است. این بررسیها اما مورد تایید بسیاری از ویروسشناسان نیست.
به گزارش روزنامه همشهری: «ویروس کرونا همچنان در حال تاختوتاز است و خبری از ضعیفشدنش نیست. متخصصان میگویند هیچکدام از رفتارهای کووید-۱۹ را نمیتوان پیشبینی کرد اما هر چه هست، جهشهای بعدی با قربانیان کمتری همراه خواهد بود. حالا موضوع بر سر زندگی ویروس است. چندی پیش دانشمندان ژاپنی اعلام کردند جهش جدیدی در کرونا رخ داده که میتواند منجر به نابودیش شود. محققان موسسه ملی ژنتیک ژاپن و دانشگاه نیگاتا اعلام کردند در حال بررسی یک جهش در ژن Nsp14 هستند که میتواند ترمیم ویروس را مختل کند و این جهش به ضرر ویروس کرونا تمام شود. محققان دیگری هم عنوان کردهاند که کرونا در حال ضعیفشدن است. این بررسیها اما مورد تایید بسیاری از ویروسشناسان نیست. یکی از آنها سیدمحمد جزایری، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران، است که معتقد است اقدام ویروس علیه خودش یک ادعاست و هیچ مقاله علمی در این زمینه وجود ندارد. او برای صحبتهایش از مستندات علمی استفاده میکند و درباره همین ماجرا و همچنین شایعههای تزریق واکسن توضیح بیشتری میدهد.
چندی پیش خبری درباره نابودی ویروس کرونا با یک جهش جدید از سوی دانشمندان ژاپنی مطرح شد که با اما و اگرهای فراوانی همراه بود. به نظر شما چنین واکنشی برای ویروس کرونا امکانپذیر هست؟
دانشمندان ژاپنی ادعا کرده بودند که در یکی از پروتئینهای ویروس کرونا جهشی پیدا کردهاند که این جهش سبب تضعیف ویروس و کشتهشدن آن شده است و از آن تحت عنوان خودکشی ویروس نام بردهاند. با نگاهی تخصصی و با بررسی چنین ادعاهایی از جنبههای مختلف میتوان گفت که درستی علمی اظهارات منابع خبری که در رسانهها و فضاهای مجازی پخش میشود، نامشخص است. البته خبرهایی که از منابع علمی منتشر میشود، قابل استناد است اما مسئله اینجاست که وقتی خبری به این صورت منتشر میشود، باید مقالات مربوط به آن و جزئیات مطالعات هم منتشر شود؛ چراکه چنین یافتهای ممکن است رخ داده باشد اما نتیجهای که پس از آن به دست میآید، ممکن است به طور کلی با ماهیت یافته متفاوت باشد. زمانی که به دنبال مقالات این خبر در اینترنت جستوجو میکنیم، هیچچیزی به دست نمیآید؛ بنابراین میتوان گفت که این موضوع تنها در حد یک ادعاست.
از نظر شما به طور کلی امکان چنین واکنشی در ویروسها وجود دارد؟
اگر بخواهیم این موضوع را از جنبه ویروسشناسی بررسی کنیم، باید بگوییم که ویروسها بهویژه گروه RNA ویروس، از نوع ویروسهایی هستند که حین تکثیر، قابلیت ترمیم ماده ژنتیک را ندارند و این رفتار آنها هم تعمدی است؛ چراکه برگ برنده این ویروس، ایجاد جهش است. تا به حال در دنیای ویروس چنین واکنشی مشاهده نشده که ویروس بخواهد تغییری در ژن خود ایجاد و در نتیجه آن قابلیت خود را نسبت به تطابق با شرایط محیطی تضعیف کند. اگر ویروس بخواهد خودکشی کند، آن را بر سلول اعمال میکند. زمانی که ویروس به سلول حملهور شود، برای حفظ منافع خود یعنی تکثیر و سپس انتقال به بیرون از سلول، نیاز به سلولی زنده دارد. از سوی دیگر، سلول هم با گیرندههایی که دارد متوجه وضعیت غیرعادی میشود و سیگنالهایی از سیستم ایمنی بدن یا ایمنی ذاتی دریافت میکند که در نهایت منجر به از بین رفتن ویروس میشود. سلول با این عمل سبب میشود نهتنها خودش که آلوده شده، بلکه ویروسهایی هم که داخل آن حضور دارند، منهدم شوند اما اگر ویروس زرنگتر باشد، سیگنالهای اشتباهی به سلول میدهد که سلول یا اصلا متوجه حضور ویروس نمیشود یا حضور آن را جدی نمیگیرد؛ در نتیجه جامعیت سلول حفظ میشود و ویروس هم به تکثیر خود ادامه میدهد. اما همین وضعیت هم خیلی ادامهدار نیست؛ چراکه به هر حال فرآوردههای سمی ویروس برای سلول در نهایت منجر بهخودکشی سلولی میشود. این موضوع نکته جدیدی نیست و سالهاست تحت عنوان «آپاپتوزیس Apoptosis» شناخته میشود و در دنیای علم و بهویژه ایمنیشناسی مطرح است اما ما در دنیای ویروسشناسی چنین چیزی نداریم. نکته جالبی وجود دارد این که بیش از ۲۰ سال است دانشمندانی که در کار اکتشاف داروها و بهخصوص داروهای ضدویروس هستند، دنبال فرمولاسیون داروییاند که با دادن اطلاعات نادرست به ویروس، سبب انهدام آن شود. نام این پدیده را میتوان القای خودکشی به ویروس دانست؛ ضمن این که خود دانشمندان هم چنین اصطلاحی را به کار نمیبرند؛ اصطلاحی که به کار میرود، جهشهای کشنده است؛ یعنی بدون این که خود ویروس بداند جهشهایی در آن ایجاد میشود که ویروسها را نابود میکند.
در این وضعیت امکان پیشبینی رفتارها و عملکرد ویروس وجود ندارد؟
نکته مهم در این موضوع بررسی وضعیت میزبان یا همان افراد، در ارتباط با عملکرد ویروس است. هیچوقت نمیتوان رفتار و عملکرد یک ویروس را تنها از دیدگاه خود ویروس در نظر گرفت بلکه باید آن را در کنار میزبان تجزیه و تحلیل کرد. هماکنون ما در دنیا به دلیل پوشش نسبتا قابل قبول واکسیناسیون شاهد موجهای کشنده نخواهیم بود؛ البته نمیتوان وضعیت را به طور کامل پیشبینی کرد که در آینده چه اتفاقی قرار است بیفتد. ویروس در طول نزدیک به دو سال بهواسطه این که جمعیت مستعدی در اختیارش بوده، به طور مرتب تاخت و تاز کرده؛ البته جمعیتی که نسبتا سالم بودند، جان سالم به در بردند و تعداد قابل توجهی هم جانشان را از دست دادند. هماکنون هم ما این وضعیت را به گونه دیگری داریم؛ افرادی که واکسینه نشدهاند در معرض تاختوتاز ویروس قرار دارند.
چقدر میتوان به واکسیناسیون برای از میان رفتن ویروس کرونا امید داشت؟
تا پیش از همهگیری کرونا، موارد فنی و پزشکی عمدتا در داخل گروههای پزشکی به صورت کاملا تخصصی مورد بحث و بررسی قرار میگرفت و عموم جامعه در جریان جزئیات تحقیقات نبودند. مثلا جامعه جهانی و مردم نمیدانستند که تأثیر پوشش واکسیناسیون برای یک بیماری ویروسی در جمعیت عمومی صد درصد نیست، یعنی نمیتوان گفت که میتواند به طور کامل تمام افراد را در برابر ابتلا ایمن کند. واکسن هپاتیت B مثالی برای این موضوع است. بیماری هپاتیت B پیش از کرونا، یکی از شایعترین بیماریهای ویروسی به شمار میرفت. میزان اثربخشی واکسن این بیماری، بین ۸۵ تا ۹۵ درصد است. یعنی این واکسن روی بین پنج تا ۱۰ درصد افراد جامعه اثری نداشت. حتی اثربخشی واکسنهای MMR که دهها سال است برای کودکان استفاده میشود، کامل نیست. اگر این طور بود چرا کشورهای پیشرفته غربی که امکانات گستردهای برای بیماریابی دارند، هنوز به صورت تکگیر، درگیر سرخک و سرخجه هستند؟ بیماری فلج اطفال هم که با قطره فلج اطفال بهخوبی کنترل و ریشهکن شده، هنوز مواردی از آن در معدود کشورهایی گزارش میشود. بنابراین این ذهنیت که یک واکسن صد درصد باید مؤثر باشد، درست نیست.
با این که مدت زمان زیادی است که واکسیناسیون عمومی آغاز شده اما همچنان تعداد قابل توجهی هنوز واکسینه نشدهاند. گروهی از آنها نگران عوارضهای واکسن هستند که اخیرا زیاد درباره آن شنیده میشود. این عوارض تا چه میزان میتواند ایجاد شود؟
قاعدتا در فضای مجازی هر اتفاقی بیفتد و هر عارضه جانبی از تزریق واکسن، گزارش شود، به سرعت پخش میشود و گاهی هم جنبه شایعه به خود میگیرد. هماکنون با پوشش نسبی و قابل قبول واکسن کرونا در دنیا میتوان اظهار نظری درباره تأثیر این واکسن بر همهگیری کرونا داشت. عمده واکسنهایی که در دنیا استفاده میشود، واکسنهای فایزر، اسپوتنیکوی، آسترازنیکا و سینوفارم است که اغلب مقالات و اطلاعاتی هم درباره آنها وجود دارد. در مطالعات دو موضوع مد نظر قرار گرفته شده. اول، مقایسه جمعیت واکسنزده با جمعیت واکسننزده و دوم، مقایسه میزان اثربخشی واکسنها. تمام مقالات تأکید میکنند کسانی که واکسن تزریق کردهاند هم ابتلا به بیماری و عفونت را تجربه کردهاند و حتی در مواردی در بیمارستان و بخش مراقبتهای ویژه هم بستری شدهاند. حتی گزارشهایی درباره مرگ افراد وجود دارد. با این حال آمار مرگ و ابتلای افراد واکسینهشده به هیچ وجه با افرادی که واکسن نزدهاند، قابل مقایسه نیست و میزان آن در جمعیت واکسننزده بسیار بالاست. مقایسه اثربخشی واکسنها، اما تفاوت خاصی میان آنها را نشان نمیدهد و میتوان گفت نوع واکسن در ایمنیزایی بالاتر، نقش قابل ملاحظهای نداشته است، یعنی هم سینوفارم مرگومیر داشته، هم فایزر و هم اسپوتنیکوی. البته تمام واکسنها تفاوت مختصری از میزان ایجاد ایمنی دارند. بنابراین، این که گفته میشود، زدن واکسن چه فایدهای دارد و برخی نگران عوارض آن هستند، باید گفت که عوارض واکسن، نادر است و باید عوارض آن را با جمعیتی که پوشش میدهد، مقایسه کرد، یعنی اگر شخصی در جایی و در جمعیت محدودی واکسن زده و عوارض نشان داده، این موضوع نمیتواند به کل جامعه تعمیم داده شود. مثلا میزان ایجاد عوارض در میان کادر درمان که بیشتر تحت نظر بودهاند، بالا نبوده است، دانشگاههای علوم پزشکی این موارد را رصد و گزارش میکنند. عوارضی که این واکسنها داشتهاند، قابل چشمپوشی بوده است.
اما مواردی از عوارض شدید هم گزارش شده است که نمیتوان آنها را انکار کرد.
بله، ما این موضوع را رد نمیکنیم. برخی از افراد دچار عوارض خیلی حاد هم شدهاند و کارشان به بیمارستان و بستری هم کشیده شده اما موارد آن قدر نادر بوده که در بین گروههای پزشکی به عنوان مورد تحقیق، بررسی شده است. هماکنون با بررسی و رصد مرگهایی که پس از تزریق واکسن صورت میگیرد، متوجه شدهایم بیشتر کسانی که جانشان را از دست میدهند، افراد در گروه سنی بالاتر از ۵۰ و ۶۰ سال هستند یا بیماری زمینهای داشتهاند. البته ممکن است فردی بگوید که جوان ۳۰ سالهای بدون بیماری زمینهای، پس از تزریق واکسن، جانش را از دست داده است، اما نمیتوان این موضوع را بهعنوان عارضه اصلی تزریق، به تمام جامعه تعمیم داد.
با این حال هنوز هم خیلیها زیر بار تزریق واکسن نمیروند؟
مشکل اینجاست که ما در آینده با دو گروه جمعیت مواجه میشویم؛ یکی افرادی که واکسن زدهاند و دیگری، جمعیتی که واکسن نزدهاند. جمعیت واکسنزده، بیشترین جمعیت را خواهند داشت. به هر حال در هر کشوری، افرادی زندگی میکنند که به دلایل مختلف، چه درست و چه نادرست، در برابر واکسیناسیون مقاومت میکنند؛ وضعیتی که پیش میآید تشکیل گروهی از واکسننزدههاست. این افراد اگر در یک جمعیتی به طور تصادفی به حدی برسند که کنار یکدیگر قرار گیرند و در کنار یکدیگر معاشرت داشته باشند، شرایطی شبیه آن چه در اوایل کرونا پیش آمد، ایجاد میشود. ویروس هر دو گروه را نشانه میگیرد اما در نهایت این واکسینهشدهها هستند که نجات پیدا میکنند. نکته مهم این است که خطر تزریقنکردن واکسن، ما را در آینده با جمعیتی مواجه میکند که نیاز به ایزولهشدن دارند و در برابر بیماری آسیبپذیرترند.»
اگر دوز تقویتکننده واکسن را زودتر از موعد دریافت کنید...
با توجه به اینکه به مرور زمان تاثیر واکسن کووید ۱۹ کاهش مییابد، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده(CDC) دوز تقویتکننده را بر اساس نوع واکسن دریافتی برای همه بزرگسالانی که در محیطهای پرخطر زندگی میکنند و یا فعالیت شغلی دارند، توصیه کرده است.
به نقل از هلث، به نظر میرسد که مردم بدون تردید به این توصیه عمل میکنند و آمار افرادی که برای دریافت دوز تقویتکننده مراجعه میکنند، نسبت به آمار افرادی که برای اولین دوز واکسن مراجعه کرده بودند، بیشتر است. بر اساس نظرسنجی گزارش شده توسط رویترز مشخص شده ۷۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی کاملا واکسینه شده خواهان تزریق واکسن تقویتکننده هستند.

اما باید قبل از اینکه در صف دریافت دوز تقویتکننده حضور یابید، شرایط لازم برای تزریق را داشته باشید؛ اگر دوز تقویتکننده را خیلی زودتر از تاریخ اعلام شده دریافت کنید، موضوعی خطرناک است و تاثیر کمتری نیز به همراه خواهد داشت.
بر اساس اظهارات کارشناسان کلینیک مایو ایالات متحده اطلاعات کافی در مورد افرادی که واکسن تقویتکننده خود را زودتر از زمان توصیه شده دریافت میکنند، وجود ندارد؛ بنابراین هیچکس واقعا نمیداند در این مورد چه اتفاقی رخ میدهد.
هرچند ممکن است دریافت دوز تقویتکننده زودتر از موعد وسوسهانگیز باشد اما کارشناسان برخی از احتمالات ناخوشایند در این زمینه را مطرح کردهاند.
دکتر ملانی سویفت، از کلینیک مایو، میگوید: اگرچه بعید به نظر میرسد اما دریافت زودهنگام واکسن تقویتکننده ممکن است عوارض جانبی را تشدید کند. دکتر جی باتلر، معاون مدیر بیماریهای عفونی CDC، در یک کنفرانس مطبوعاتی در ماه جولای اظهار کرد: دریافت دوزهای بیش از حد واکسن ممکن است در واقع منجر به یک پاسخ ایمنی کم شود. با در نظر گرفتن همه این موارد بهترین کار پیروی از توصیههای متخصصان است.
دکتر آنتونی فائوچی، مدیر موسسه آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده، میگوید: انتظار برای مدت زمان توصیه شده ممکن است منجر به پاسخ ایمنی قویتر شود. همچنین بر اساس اظهارات دانشکده پزشکی هاروارد دریافت واکسن در موعد توصیه شده زمان کافی برای دوز تقویتکننده را فراهم میکند تا انواع جدیدی که ظاهر میشود را پوشش دهد. در حال حاضر زمان توصیه شده برای افراد بالای 60 سال و یا کسانی که دچار نقص ایمنی هستند، 4 ماه پس از دوز دوم و برای بقیه افراد 6 ماه پس از تزریق دوز دوم واکسن توصیه شده است.
تاکید دولت چین به خانواده ها: برای مقابله با قرنطینه زمستانی مایحتاج خود را تهیه کنید
به گزارش نیویورک تایمز، دولت چین از خانواده ها و دولتهای محلی درخواست کرده تا مایحتاج روزانه خود را تهیه کنند، زیرا این کشور قرار است محدودیتهای سخت گیرانه ای را برای مهار و مقابله با شیوع بیماری کووید 19 اعمال کند.
وزارت بازرگانی چین این دستورالعمل را در تاریخ اول نوامبر 2021 ، در بیانیه ای صادر کرد. به گزارش روزنامه اکونومیک دیلی، روزنامه حزب کومونیست چین، این دستورالعمل ها، تلاشی از سوی دولت برای آماده کردن مردم برای قرنطینه در مقابله با کووید 19 در آغاز فصل زمستان است.

چین سیاست «کووید صفر» را اعمال کرده است که شامل آزمایشهای گسترده و قرنطینه برای جلوگیری از ظهور مجدد ویروس کرونا میشود. این کشور تاکنون با چندین موج شیوع کووید-19 مبارزه کرده است
خانم پان جنچون، تحلیلگر حوزه کشاورزی در بانک هلندی Rabobank، گفت: "دستورالعمل برای ذخیره مایحتاج ضروری عمدتاً با هدف هشدار به ساکنان صادر می شود که در صورت بروز موارد کووید در جامعه خود برای هرگونه قرنطینه آماده شوند.". وی افزود، رویدادهای آب و هوایی شدید در ماههای اخیر، از جمله سیل، محصولات کشاورزی را از بین برده و زنجیره غذایی را در بخشهایی از کشور مختل کرده است. در نتیجه، هزینه برخی از محصولات غذایی مانند سبزیجات، افزایش یافته است. بر اساس یک گزارش محلی، برخی از سبزیجات، مانند اسفناج، دو برابر شده و در برخی موارد به اندازه گوشت قیمت دارند. برخی از ساکنان چین در روزهای اخیر در شبکه های اجتماعی از افزایش سرسام آور قیمت ها شکایت کرده اند.
جدیدترین آمار مبتلایان و فوتیهای کرونا در جهان
شمار مبتلایان به بیماری «کووید-۱۹» در جهان تاکنون ( 10 آبان 1400) به ۲۴۷ میلیون و ۴۶۴ هزار و ۳۷ نفر رسیده، مرگ پنج میلیون و ۱۴ هزار و ۹۸۵ نفر بر اثر ابتلا به این بیماری تأیید شده و همچنین ۲۲۴ میلیون و ۱۳۶ هزار و یک نفر از مبتلایان کووید نیز بهبود یافتهاند.
روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۱ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد. بر اساس آمارهای جهانی، آمریکا با بیش از ۴۶.۸ میلیون مبتلا و بیش از ۷۶۶ هزار قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با بیماری کووید-۱۹ قرار دارد.
