ژاپن با این همه زلزله چه می کند/ دلیل فراوانی زمین لرزه ها در ژاپن - 1399/12/05 03:03:00 ب.ظ

1399/12/05 03:03:00 ب.ظ اخبار, اخبار برتر rating
image

هر سال حدود 160 زلزله با قدرت بیش از 5 در مقیاس ریشتر ژاپن رخ می دهد، ساختمان های ژاپنی با استفاده از روشی به نام جداسازی پایه ساخته می شوند. در این روش سازه بر روی تکیه گاه های که قابلیت تغییر شکل جانبی بسیار زیادی دارند قرار می گیرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگرفته از ایسنا، دلیل اصلی وقوع زمین لرزه های فراوان در ژاپن قرارگیری این کشور در منطقه ای موسوم به حلقه آتش اقیانوس آرام است. این منطقه با طول 40 هزار کیلومتر دست کم 450 آتش فشان دارد که حدود 265 عدد از آن در مجمع جزایر ژاپن قرار دارد که فعال هستند. این کشور در منطقه ای واقع شده که چند صفحه قاره ای و اقیانوسی با یکدیگر در تلاقی هستند و انرژی به وجود آمده به شکل زمین لرزه آزاد می شود. زمانی که زلزله در زیر یا نزدیک صفحات اقیانوسی رخ می دهد ژاپن با خطر برخورد امواج سونامی روبرو می شود. در ژاپن سالانه 5 هزار زمین لرزه کوچک ثبت می شود که بین 3 تا 9/3 در مقیاس ریشتر قدرت دارند و از سوی دیگر هر سال حدود 160 زلزله با قدرت بیش از 5 در مقیاس ریشتر در این کشور رخ می دهد. عامل دیگر زلزله های متعدد در این کشور دراز گودال ژاپن است این گودال عمقش بیشتر از 8 هزار متر آتش فشان هایی در اعماق خود دارد که به وقوع زلزله منجر می شود به دلیل همین زمین لرزه های قدرتمند مقاوم ترین ساختمان های جهان در ژاپن ساخته می شود. امروزه تمام ساختمان های ژاپنی با تکنولوژی هایی ساخته می شوند که مقاومت بسیار بالایی در برابر زلزله دارند سازه های این بناها می توانند انرژی زمین لرزه را به خود جذب کنند که به طور قابل توجهی خسارت ها را کاهش می دهد و مانع از ویرانی ساختمان ها می شود.

ساختمان های معمولی به همراه زلزله می لرزند و هر اندازه که زمین لرزه قدرتمند باشد لرزش های ساختمانی نیز بیشتر می شود در نتیجه خسارت هم افرایش می یابد اما ساختمان های ژاپنی با استفاده از روشی به نام جداسازی پایه ساخته می شوند در این روش سازه بر روی تکیه گاه های که قابلیت تغییر شکل جانبی بسیار زیادی دارند قرار می گیرد و در واقع کل سازه یا قسمتی از آن از زمین جدا می شود تا از انتقال مستقیم نیروی زلزله از پی به سازه جلوگیری شود. سازه هایی که با این روش ساخته می شوند با جذب انرژی زمین لرزه می توانند در برابر زلزله های شدید مقاومت کنند و دچار کم ترین تکان ها شوند علاوه بر استفاده از این روش طراحی اصولی سازه ها نیز مورد توجه ویژه دولت و مهندسان ژاپنی قرار دارد. طراحی اصولی و استفاده از تکنولوژی برای مقاوم کردن ساختمان ها و سازه های ژاپن در برابر زمین لرزه باعث شده که این کشور به هنگام وقوع زمین لرزه های قدرتمند کم ترین خسارت ها و تلفات های انسانی و مادی را متحمل شود. به طور مثال در زلزله قدرتمند 2/7 در مقیاس ریشتر اخیر در سواحل فوکوشیما تنها حدود 150 نفر زخمی شدند و هیچ کس جان خود را از دست نداد. کشورهای زلزله خیز دیگری مثل شیلی، ترکیه، مکزیک، چین، ایتالیا و پرو نیز از تکنولوژی مورد استفاده در  ژاپن برای مقاوم سازی  سازه ها بهره بردند. منبع ایسنا/

DNN