واحد پرتال: سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران آمادگی دارد اطلاعات ثبت شده زلزله اخیر دماوند را که از طریق چهار ایستگاه شتابنگار سامانه اختصاصی هشدار سریع زلزله تهران به دست آمده در اختیار محققان قرار دهد. این سامانه پایش در مرحله پایلوت قرار دارد و در آینده 22 ایستگاه شتابنگاری جدید به این سامانه اضافه خواهد شد.
مشروح گزارش ارائه شده از سوی معاونت پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان در خصوص کم و کیف ثبت زلزله بامداد روز جمعه 19 اردیبهشت در پی می آید.
در روز جمعه مورخ 1399/02/19 ساعت 48 دقیقه و 21 ثانیه بامداد (به وقت محلی)، مطابق با 20:18:21 (به وقت جهانی) زمينلرزهاي در فاصله تقریبی 7 کیلومتری دماوند، 13 کیلومتری رودهن و 17 کیلومتری بومهن از شهرهای توابع استان تهران و فاصله حدود 60 کیلومتری شرق شهر تهران به وقوع پیوست. بزرگي اين زلزله بر اساس مقیاس محلی 5/1 ، در مختصات رومرکزی 35.78 عرض جغرافیائی و 52.05 طول جغرافیائی اعلام شده است (شکل 1).

شکل 1 . موقعیت رومرکز زلزله دماوند با ستاره قرمز رنگ به همراه پس لرزههای آن که با دایرههای زرد رنگ مشخص شده است.
با توجه به اینکه خطر وقوع زلزله شهر تهران را تهدید میکند و شبکه هشدار سریع زلزله میتواند در کاهش خسارت و تلفات زلزله موثر باشد، این سازمان برنامهریزی به منظور تقویت و گسترش سامانه هشدار سریع زلزله شهر تهران را در برنامه کاری خود قرار داد. سامانه موجود در فاز آزمایشی (پایلوت) با 4 ایستگاه شتابنگاری با همکاری آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن (جایکا) برروی بخش شرقی گسل مشا نصب و راه اندازی گردیده است. (شکل های 2 تا 5)


شکل 2 و 3 . ایستگاههای شتابنگاری دماوند و امامزاده هاشم

شکل 4 و 5 . تابلو تجهیزات و محل نگهداری دیجیتایزر و سنسور شتابنگار
چهار ایستگاه مذکور در محدوده دماوند، سدلار، رودهن و امامزاده هاشم مطابق شکل 1 نصب گردیده اند. شکل 6 شتابنگاشت ثبت شده توسط ایستگاه رودهن در زلزله مذکور را نشان میدهد.

شکل 6. شتابنگاشت زلزله اصلی که در ایستگاه رودهن ثبت گردید
در حال حاضر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با همکاری سازمان مدیریت بحران کشور، استانداری تهران، استانداری البرز و استانداری سمنان نسبت به اخذ زمین و احداث تاسیسات عمرانی 22 ایستگاه شتابنگاری جدید برای تکمیل و تقویت سامانه موجود اقدام نموده است و امید است با همکاری دیگر ارگانها و سازمانها نهایی شدن این فاز سامانه نیز در آینده نزدیک محقق گردد.
محققان محترم میتوانند جهت دریافت اطلاعات مربوط به زمین لرزه اخیر که از چهار ایستگاه پایشی این سازمان برداشت شده است، به سازمان مراجعه و یا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 44244040 تماس حاصل نمایند.